Asiakas voisi olla kuka tahansa tuntemani nuori nainen. Jonkun tytär, sisar, ystävä, opiskelukaveri tai kollega. Hänen katseensa kysyy ”miksi minä” mutta kysymys jää ilmaan vailla tyydyttävää vastausta. Keskustelemme voinnista, arjesta, unesta ja siitä, mikä auttaa, kun paha olo yllättää yksin ollessa tai ruokakaupassa. Kerron mikä on tavallista poikkeavan uhan jälkeen ja siitä, mitä seksuaaliväkivalta tyypillisesti aiheuttaa. Pieni helpotuksen huokaus paljastaa kuinka huojentavaa on kuulla, etteivät omat oireet ole poikkeuksia vaan niitä kokevat monet saman kokeneet. Lopuksi kertaamme yksinkertaisia keinoja, joilla omaa oloa voi pyrkiä vakauttamaan silloin kun ahdistus ja pelko ottavat otteeseensa. Pian aikamme on käytetty. Toivotan kaikkea parasta siihen asti, kunnes tapaamme taas. Työni merkitys ja kiitos syntyy piirun verran kevyemmästä olemuksesta, jonka havaitsen asiakkaan hartioista ja askeleesta. – Nähdään ja kiitos. Hymyilen – Nähdään!
Työ Tukinaisessa on merkityksellistä monesta syystä. Minulle tärkeintä on väkivallan aiheuttaman kärsimyksen äärelle todistajaksi asettuminen ja turvan kokemuksen palauttaminen pienin askelin. Sen viestiminen, ettei väkivaltaa kokenut ole yksin ja apua on saatavilla. On joku, joka haluaa ja sietää kuunnella, joku, jolla on aikaa pysähtyä.
Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 tutkimuksen (Tilastokeskus) mukaan Suomessa seksuaaliväkivaltaa lapsuudessaan tai aikuisena on kokenut 16–74-vuotiaista naisista 43 % ja 18–74-vuotiaista miehistä 12 %. Kouluterveyskyselyn (THL 2021) mukaan 8.–9. luokkalaisista tytöistä 13 %, ammatillisten oppilaitosten tytöistä 19 % ja lukion tytöistä 14 % oli kokenut seksuaaliväkivaltaa vuoden aikana. Amnestyn tutkimus (2017) muotoilee prosentit numeroiksi: 50 000 naista kokee Suomessa vuosittain seksuaaliväkivaltaa. Vain osa näistä rikoksista ilmoitetaan viranomaisille.
Naisena, auttajana, sosiaali- ja yhteiskuntatieteilijänä, väkivaltatutkijana ja äitinä, olen tavattoman huolissani hallituksen suunnitelmista leikata varoja sote-järjestöiltä. Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea tarjoamaan tukea seksuaaliväkivaltaa kokeneille mutta myös laki edellyttää sitä. Sosiaalista kuntoutusta väkivallan seurauksena alentuneeseen toimintakykyyn on tarjolla kovin vähän. Tukinainen on Suomessa ainoa taho, joka tarjoaa maksutonta psykososiaalista- ja juridista apua seksuaaliväkivallan uhreille saman katon alla. Myös niille, joiden väkivaltakokemuksesta on kulunut pidempi aika. Avun ulkopuolelle jääminen tuottaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi syrjäytymistä, ennenaikaisia eläkkeille siirtymiä sekä monenlaista psyykkistä ja somaattista pahoinvointia, mistä syntyy merkittäviä taloudellisia kuluja yhteiskunnalle. Sote-järjestöjen palveluista leikkaaminen ei tuota säästöjä, se tuottaa pitkällä aikavälillä merkittäviä kuluja.
Ovikello soi ja seuraava asiakas saapuu. Hän voisi ikänsä puolesta olla äitini, ehkä hän on jonkun isoäiti. Toivotan asiakkaan tervetulleeksi ja kutsun häntä peremmälle. Hän on huolissaan siitä, viekö hän aikaa joltain, joka tarvitsisi sitä kipeämmin. Vakuutan – Sinun asiasi on tärkeä, meillä on aikaa sinulle.
Johanna Linner Matikka
Johtava kriisityöntekijä