0800–97899 | Kriisipäivystys

Ma–to klo 9–15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.

0800–97895 | Juristipäivystys

Juristipäivystys ma–to klo 11–16.

Tukinainen ry organisaationa

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on toiminut vuodesta 1993 lähtien seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhrien auttamiseksi ja tukemiseksi. Raiskauskriisikeskusta hallinnoi Tukinainen ry, joka on yleishyödyllinen yhdistys. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Tukinaisen toimintaperiaatteita ovat ammatillisuus, eettisyys, tarjottavan avun maksuttomuus asiakkaalle ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö aiheuttavat suunnattomasti henkistä kärsimystä ja muita vakavia seurauksia, joiden ehkäisemiseksi Raiskauskriisikeskus pyrkii tekemään kaikkensa.

Tukinainen tarjoaa maksutonta terapeuttista ja juridista ammattiapua seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille ja heidän läheisilleen. Useimmat asiakkaat ovat naisia tai tyttöjä, mutta Tukinainen palvelee myös seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokeneita miehiä. Raiskauskriisikeskuksen maksuttomille puhelinlinjoille tulevista soitoista suurin osa koskee raiskausta tai raiskausyritystä sekä lapsuudenaikaista seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tukinaisen tehtäviin kuuluu seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön kohtaamiseen ja hoitoon sekä juridisiin kysymyksiin liittyvän tietotaidon valtakunnallinen lisääminen ja näistä asioista tiedottaminen. Sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöille suunnattujen koulutusten ja konsultaation avulla Tukinainen pyrkii antamaan ammattihenkilöille tietoa ja taitoa kohdata ja tunnistaa seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhrit.

Seksuaalinen väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat vaikeasti tunnistettavia ilmiöitä. Erityisesti nuoriin ja lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset sekä lähisuhdeväkivalta ovat rikoksia, joissa asian ilmi tuleminen kestää usein pitkään. Näistä rikoksista tehtävien ilmoituksien määrät ovat lisääntyneet. Seksuaalinen väkivalta osana lähisuhdeväkivaltaa on tiedostettu, mutta yhä vaiettu asia kaikkialla maailmassa. Raiskauskriisikeskus työskentee edesauttaakseen avointa ja kehittävää julkista keskustelua näistä aiheista.

Tukinainen ry:n arvoja ovat ammatillisuus,  luottamuksellisuus, maksuttomuus ja uhrilähtöisyys.

 

Tue Raiskauskriisikeskuksen toimintaa

Voit tukea Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toimintaa liittymällä kannatusjäseneksi.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toimipisteet

Raiskauskriisikeskuksen päätoimipiste sijaitsee Helsingissä. Jyväskylän alueellinen toimipiste avattiin kesäkuussa 2006.  Rovaniemen alueellinen toimipiste avattiin huhtikuussa 2017. Lappeenrannan alueellinen toimipiste avattiin toukokuussa 2022. Alueellisella toimipisteillä vähennämme maantieteellistä epätasa-arvoa ja takaamme sen, että voimme palvella paremmin seksuaalista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä kokeneita. Kaikilla toimipisteillä on käytössään myös etävastaanotto. 

Tukinainen ry:n hallitus 2022

Tukinainen ry:n hallitus koostuu asiantuntijoista, joilla on Tukinaisen toiminnan kannalta merkittävää erityisosaamista.

Varsinaiset jäsenet

Helin, Vaula

VTM, Asiantuntija, hallituksen puheejohtaja

Ringbom, Ida

LL, Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, hallituksen varapuheenjohtaja

Isotalo, Anu

FT, Tutkija

Kukkonen, Marena

Psykoterapeutti

Räsänen, Sofia

OTM, Asianajaja

Utriainen Terttu

Professori emerita, rikosoikeus

Varajäsenet

Hanski, Marja

OTK, Ekonomi

Husso, Maritta

Apulaisprofessori, yhteiskuntapolitiikan dosentti