0800–97899 | Kriisipäivystys

Ma–to klo 9–15.

0800–97895 | Juristipäivystys

Ma–to klo 12–15.

Ohjaus jatkohoitoon

Palveluohjaus on osa Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa tehtävää kriisityötä. Kriisityöntekijä arvioi asiakkaan toipumista ja mahdollista jatkohoidon tarvetta läpi koko sovitun työskentelyajan.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lyhyehkö kriisijakso riittää usein hoidoksi, kun asiakkaan haasteet liittyvät yhteen tai useampaan yksittäiseen seksuaaliväkivaltakokemukseen. Jos seksuaaliväkivaltaa on koettu varhaisessa vaiheessa elämää tai väkivalta on ollut toistuvaa tai pitkäkestoista, on kriisijaksoa tiiviimpi ja pidempiaikainen hoito usein tarpeen.

Sopivaa jatkohoidon tarvetta arvioidaan ja suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas tarvitsee tietoa eri palveluista ja usein myös konkreettista apua jatkohoitoon hakeutumisessa. Jotkut motivoituvat pidempään psykoterapeuttisen hoitoon. Kelan kuntoutuspsykoterapia edellyttää asiakkaalta kuitenkin omaa aktiivisuutta, voimia pitkään hakuprosessiin ja taloudellista panostusta, mikä voi olla asiakkaalle liian kuormittavaa tai mahdotonta. Psykoterapia ei ole jatkohoitona ainoa tai aina edes mahdollinen vaihtoehto. Usein hyödyllistä on jo hoitaa oireita, parantaa toimintakykyä ja keskittyä arkielämän tukemiseen.

Osa asiakkaista hyötyy yksilöhoidon jälkeen ryhmämuotoisesta tuesta. Raiskauskriisikeskus Tukinainen järjestää vuosittain vakauttavia ja hoidollisia ryhmiä sekä lapsena että aikuisena seksuaaliväkivaltaa kokeneille. Vertaistuen merkitys on suuri ja täydentää ammatillista yksilötukea.

Lisätietoa jatkohoitoon ohjautumisesta löydät Raiskauskriisikeskus Tukinaisen ensipuheluja koskevista tilastoista osoitteessa: https://tukinainen.fi/medialle/.

Lähde: Heinjoki, H., Posio, N., Rantalainen, S. et al. 2023. Seksuaaliväkivaltaa kokeneen terapeuttinen kriisityö Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa. Teoksessa Seksuaaliväkivaltatyön perusteet. Toim. Bildjuschkin, K. Helsinki: THL.