0800–97899 | Kriisipäivystys

Ma–to klo 9–15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.

0800–97895 | Juristipäivystys

Juristipäivystys ma–to klo 11–16.

Kriisityö Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa

Kriisityö Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa on traumatyön tutkimus- ja teoriatietoon perustuvaa ja erilaisia terapeuttisia viitekehyksiä soveltavaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden toteuttamaa auttamistyötä. Keskeisiä asioita palveluissa ovat matala kynnys, asiakkaiden kokeman trauman erityinen luonne ja palvelujen valtakunnallisuus.

Asiakkaan akuutteja kriisejä kohdataan yksittäisissä kriisipuheluissa ja verkkoauttamispalvelu Nettitukinainen.fi:ssä. Suurin osa asiakkaista hakeutuu Raiskauskriisi- keskus Tukinaisen kriisiavun piiriin joko itse tai jonkin auttavan tahon ohjaamana.

Varsinainen kriisityö tapahtuu kriisijaksoilla, jotka voidaan toteuttaa joko henkilökohtaisesti tai etäyhteydellä. Kriisijaksot käynnistyvät kartoitustapaamisilla, joiden jälkeen voidaan sopia kriisijaksosta, joka perustuu aina asiakkaan kanssa tehtävään sopimukseen. Seksuaaliväkivaltaa kokeneiden kohdalla on tyypillistä, että asiakas käy läpi useita kriisijaksoja: heti tapahtuneen jälkeen, mahdollisten kuulustelujen ja oikeudenkäyntien aikana sekä oikeusprosessin jo päätyttyä. Oikeudellinen näkökulma ja tuki oikeusprosessissa ovat tiivis osa kriisiauttamista.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen järjestää myös kriisityöntekijöiden ohjaamia hoidollisia ryhmiä. Erillinen seksuaalineuvontaan keskittyvä työskentely kriisijakson jälkeen on myös mahdollista.

Osa kriisityöhön hakeutuneista asiakkaista saa kriisijaksoilla tarvitsemansa avun, osa vasta aloittaa toipumisen seksuaaliväkivaltakokemuksen aiheuttamasta traumasta ja hakeutuu esimerkiksi kriisityötä intensiivisempään ja pidempiaikaiseen psykoterapeuttiseen hoitoon. Palveluohjaus onkin olennaisen tärkeä osa Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisityötä.

Kriisityön tavoitteena on seksuaaliväkivallan aiheuttamien oireiden väheneminen ja arjen toimintakyvyn vahvistuminen. Toipuminen on kahtaalle suuntautuva prosessi: toisaalta tavoitteena on hyväksyä väkivaltakokemus tapahtuneeksi tosiasiaksi ja tunnistaa ja vähentää seksuaaliväkivallan aiheuttamia vaikutuksia sekä toisaalta välttää identifioituminen vain ja ainoastaan seksuaaliväkivallan uhriksi. Tämä hyväksyminen ja todentuminen vie aikaa.

Voit tutustua Raiskauskriisikeskuksen ryhmätoimintaan osoitteessa: www.tukinainen.fi.

Lisäksi Raiskauskriisikeskus Tukinainen tarjoaa konsultaatiota ja koulutuksia seksuaalirikosten uhrien kanssa työskenteleville. Lisätietoa koulutuksista löydät osoitteesta: https://tukinainen.fi/ammattilaisille/. Seksuaalirikosten uhrien kanssa työskentelevät voivat tutustua myös Senjanetti-sivustoon osoitteessa www.senjanetti.fi. Sivustolla esitellään Senja-sensitiivisyysmallia, joka antaa tietoa lähisuhdeväkivallan ja seksuaalirikosten uhriksi joutumisen vaikutuksista sekä toimintaohjeita näiden rikosten uhrien kanssa toimimisessa kaikille niille, jotka ovat oikeusprosessissa yhteydessä uhreihin.

Lähde: Heinjoki, H., Posio, N., Rantalainen, S. et al. 2023. Seksuaaliväkivaltaa kokeneen terapeuttinen kriisityö Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa. Teoksessa Seksuaaliväkivaltatyön perusteet. Toim. Bildjuschkin, K. Helsinki: THL.